Link to my Facebook Page
Link to my Twitter Page
Link to my Rss Page

Biografie

miguel-wiels-blauw

In den beginne

We schrijven mei 1983 als Miguel Wiels voor het eerst van het grote applaus mag proeven. Amper 10 is hij op dat moment, maar sinds dat optreden op de markt in Sint-Amandsberg is het steil bergop gegaan voor Miguel Wiels.

Zijn eerste leraars waren het er toen al unaniem over eens: ze hadden te maken met een echt rastalent. Zo componeerde hij op jonge leeftijd zelf de muziek voor op zijn communie.

Toch kreeg hij het niet zomaar in de schoot geworpen. “Mijn ouders waren hardwerkende mensen, ze waren van eenvoudige afkomst”, vertelt Miguel. “Ze moesten allebei heel hard werken om hun boterham te verdienen. Mijn vader was autoverkoper en mijn moeder werkte als nachtverpleegster. Dankzij mijn ouders heb ik geleerd wat elke euro waard is.”

Ondanks zijn aanwezige talent, moest Miguel tot zijn achttiende wachten vooraleer hij zich volledig op de muziek kon toespitsen. In 1990 melde hij zich aan bij het Conservatorium van Gent waar hij na enkele jaren met de Eerste Prijs Notenleer buiten wandelde.

De grote doorbraak

Het grote publiek leerde Miguel Wiels in 1988 kennen. Toen won hij de Nederlandse talentenjacht ‘Parade der besten’ van de TROS en ook in België ging de bal aan het rollen. Twee jaar later bracht hij zijn eerste cd uit: A Dream Of No Return.

Vanaf dan werkte Wiels samen met de grote namen in België. Als pianist begeleide hij onder andere Koen Crucke, Boudewijn De Groot, Helmut Lotti, Isabelle A, Peter Koelewijn, Bart Herman, Gunther Neefs en Lilianse St-Pierre.

In 1996 besloot Wiels om samen te werken met Peter Gilis en Alain Vande Putte van Top Studio in Gent. En vanaf dan ging het nog sneller voor de Oost-Vlaming. Top Studio werd een veelgevraagd productieteam voor artiesten zoals onder andere Niels William, Gunther Levi, VTM Soapband, Schatteman en Couvreur en Isabelle A.

Dat er een songwriter in Miguel schuilde, kwam voor het grote publiek eerst tot uiting via Opium. Doe Me Goed en Vrouw werden allebei een nummer 1 hit. De Albert-rap, vertolkt door de Popkoning, deed nog beter. Maar liefst 33.000 ging de single over de toonbank. Meteen goed voor platina.

In 1999 richtte Niels William K3 op en kwam ermee aankloppen bij Top Studio. Het werd een succesverhaal dat zijn voorgaande niet kent.

Breuk met het licht klassieke

Ondertussen leerde het grote publiek in Vlaanderen Miguel al kennen door tv-programma’s zoals de Notenclub, Popstars en Zo Is er Maar Een. In 2008 brak Miguel Wiels definitief met zijn verleden van klassieke piano-artiest en hij verzamelde voor zijn project Monumentenzorg een hele schare artiesten die graag meewerkten aan zijn nieuwe project.

Johan Verminnen, Paul Michiels, Bart Peeters, Els De Schepper, Yasmine, Free Souffriau, Kommilfoo, Tom Vanstiphout, Axl Peleman, Rick De Leeuw, Andrea Croonenberghs en Kris Wauters tekenden present. Samen haalden ze een hoop Nederlandstalige klassiekers van onder het stof. Monumentenzorg was meteen ook het vijfde album van Miguel Wiels.

Eurosong for Kids

Als producer ontfermde Miguel zich samen met Peter Gilis en Alain Vande Putte over Laura Omloop. Ze nam deel aan Eurosong For Kids met het nummer Zo Verliefd. Laura won de nationale selecties, het nummer werd een grote hit en Laura eindigde op het internationale songfestival als vierde. Ook het jaar nadien schreef Miguel samen zijn companen opnieuw de song die België mocht vertegenwoordigen op het Internationale festival.

Samen met Kurt Burgelman schreef Miguel het VTM Kzoom-lied, de nieuwe Vlaamse kinderzender van de Vlaamse Media Maatschappij. Het liedje haalde de tweede plaats in de Ultratop.

Samen met Free

In 2009 werkte Miguel voor het eerst nauw samen met zijn partner Free Souffriau. Samen doken ze de studio in en en werkten ze aan een album met liedjes van Ann Christy. Na de cd volgde een aantal indrukwekkende concerten in Antwerpen waar Miguel Free samen met een 27-koppig orkest begeleidde. Het optreden werd opgenomen op dvd en in de loop der jaren vier keer uitgezonden op de VRT. Na het succes van de concerten, de album en de dvd, besloot het paar om samen te toeren doorheen Vlaanderen.

Het jaar nadien werkte Miguel mee aan het eerste album van Free Souffriau met eigen repertoire: Gewoon Free. Na de release in 2011 toert het koppel en hun band onafgebroken door Vlaanderen.

Café Flamand

Voor Studio 100 componeerde Miguel samen Peter Gilis en Alain vande Putte de musical Alice in Wonderland. Ook de musical was een schot in de roos: in Antwerpen en Den Haag samen kwamen er meer dan 100.000 mensen kijken en het bijhorende album werd laar liefst 80.000 keer verkocht.

Ook live diende er zich voor Miguel een nieuw project aan. Samen met Peter van De Veire bedenkt Miguel het concept Café Flamand, een meezingshow rond Vlaamse hits van vroeger en nu. Het idee werd een instant succes en Café Flamand trok in de zomer van 2011 van het podium naar het andere festival. Ook dit jaar belooft het een drukke zomer te worden voor Miguel, Peter en Café Flamand.

 


Terug naar boven ↑
 • Agenda

  • Za 25.02.2017 / NPO1
   Wie steelt mijn show?
   Aanvang: 21u35
   Ma 27.02.2017 / Drachten
   Opnames – 2 shows – Wie Steelt mijn Show
   Aanvang: 18u30
   Za 04.03.2017 / NPO1
   Wie steelt mijn show?
   Aanvang: 21u35
   Za 11.03.2017 / NPO1
   Wie steelt mijn show?
   Aanvang: 21u35
   Za 03.06.2017 / Wortegem-Petegem
   Elsegem Leeft
   Aanvang: 22u30

  • Bekijk de volledige agenda
 • Het Grootste Cera Cafe 2016

 • Instagram

 • Volg Miguel op Facebook